به گزارش شهرآرانیوز، حدود ۲۰ روز از انتشار خبر الحاق یک سلاح سازمانی جدید به نیروهای مسلح و یگانهای تکاوری ارتش و سپاه میگذرد؛ خبری که به سرتیتر رسانههای داخلی و خارجی تبدیل شد و ازآنجاکه این سلاحِ کاملاً بومی و ساخت داخل برای بسیاری از دستگاههای اطلاعاتی و نظامی همچنان ناشناخته است، نگرانیهای گستردهای از تولید انبوه و بهکارگیری گسترده آن در نیروهای مسلح ایران ایجاد شد. «اورسیس» با نام نظامی Orsis T۵۰۰۰M یک سلاح تکتیرانداز (Sniper) بسیار دقیق ایرانی است که به همراه نسخه جدیدی از خانواده مصاف با عنوان «مصاف ۲» در کاربری تهاجمی از حدود دو سال قبل به تولید انبوه رسیده و اکنون راه خود را در مسیر تبدیلشدن به سلاح سازمانی نیروهای مسلح ایران آغاز کرده است؛ هرچند که در این مسیر، رقیب سرسختی همچون پرکاربردترین سلاح انفرادی جهان یعنی AK۴۷ کلاشینکف دارد.
اگرچه این سلاح تا پیش از این بهصورت محدود در یگان صابرین نیروی زمینی سپاه، تیپ واکنش سریع نوهد ارتش و حتی یگان رضوان حزبالله لبنان استفاده شده و تواناییهای کمنظیر آن برای قوای متخاصم محسوس بود، اما تولید انبوه آن روایت دیگری از توانمندی بازدارنده نیروهای مسلح و البته نگرانی گروههای درگیر است. اکنون به همین مناسبت، شهرآرانیوز در گفتوگویی اختصاصی با یکی از کارشناسان حوزه دفاعی، از جزئیات این سلاح جدید میگوید. نام این کارشناس به درخواست خود او ذکر نمیشود.
«تاریخ تولد این سلاح همان حوالی سال ۱۳۹۹ است؛ یعنی زمانی که نخستین نسل از این خانواده با عنوان مصاف ۱ رونمایی شد تا چشمانداز صنعت اسلحهسازی ایران به شکلی تغییر کند که رقبای آلمانی و حتی آمریکایی را به رقابت بطلبد»؛ این کارشناس حوزه سلاح با بیان این مطلب اظهار کرد: نخستین نسل از این خانواده همان مصاف ۱ است که در آن تلاش شد همه مزایای دو پلتفرم AR۱۵ و AR۱۸ در سلاحهای انفرادی با هم ترکیب شود بدون اینکه معایب این دو پلتفرم اسلحهسازی را داشته باشد. اساساً همین موضوع هم خانواده مصاف ایرانی را از نمونههای مشابه آن متمایز میکند. سلاحی که مهماتی با همان کالیبر ۵.۵۶ میلیمتری و طول پوکه ۴۵ میلیمتری شلیک میکند، اما کاملاً اتوماتیک است، ظرفیت خشاب بیشتری دارد، بُرد آن بلندتر است و البته با بهکارگیری سیستم گازی کورس کوتاه، کاربری بسیار راحتتری ایجاد میکند. ترکیب این دو پلتفرم نیز در آمریکا و آلمان یک پروژه بسیار پیچیده بود که سالها دنبال شد، اما به نتیجه نرسید تا اینکه ایران توانست این هدف را محقق کند.
وی افزود: حالا این پلتفرم از کجا آمد؟ واقعیت این است که سلاح الگو در این پلتفرم مستقیماً وارد کشور نشد بلکه از مبدأ آلمان و با واسطه خرید ترکیه به دست کارشناسان وزارت دفاع رسید. ما با این سلاح در عراق و سوریه آشنا شدیم و تحقیقات خود را آغاز کردیم. اگرچه در جریان این بررسیها، یکسری بلوپرینتها و نقشههای اولیه حاصل شد، اما برای بهینهسازی سلاح و تولید انبوه نیاز به نمونههای الگو بود. در همین زمان فهمیدیم ترکها خریدار این پلتفرم سلاحسازی هستند، اما حضور مستشاری کارشناسان آلمانی هم روی قراردادهای خریدشان اجباری است تا امکان بازآماد و مهندسی معکوس این سلاح را نداشته باشند. به همین دلیل، وقتی شرایط تهیه این سلاح به شکل تقریباً قانونی از ترکیه فراهم شد، در واقع فرصتی ایجاد شد تا مهندسان وزارت دفاع، بدون محدودیت بتوانند پروژههای مطالعه و تحقیق را آغاز کنند.
این کارشناس حوزه تسلیحات نظامی تصریح کرد: مصاف ۱ سلاح جالبی بود، اما همچنان تا ویژگیهای مطلوبی که بتواند دست برتر نیروهای مسلح ایران در هر درگیری نظامی باشد، فاصله داشت؛ بهطوری که ما همان مشکلات خانواده صیاد را تقریباً در مصاف ۱ هم داشتیم. از سوی دیگر، فرماندهان ارتش هم با تغییر کالیبر سلاح سازمانی از استاندارد ۷.۶۲ میلیمتری ناتو به ۵.۵۶ میلیمتر مخالفت داشتند. بر همین اساس مقدمات طراحی مصاف ۲ طرحریزی شد تا با ارتقای کیفیت ریختهگری سلاح، بهخصوص در گیرنده (Reciever) آلیاژهای جدید استفاده شود، لوله در برابر خوردگی ناشی از استفاده باروتهای دوپایه و سهپایه نسل اول مقاوم باشد و اطمینانپذیری سلاح در نشانهگیری و نواخت گلوله افزایش یابد.
وی تأکید کرد: ویژگیهای مصاف ۲ و اورسیس به شکلی است که نمونههای مشابه آن همین الان در یگان تفنگداران دریایی آمریکا و یگانهای نخبه ناتو درحال استفاده است و تا حدود ۳۰ سال دیگر هم عملیاتی خواهد بود. عمر مفید این سلاح نیز از نواخت ۲ هزار گلوله در نمونههای داخلی دیگر به بیش از ۱۶ هزار شلیک رسیده است؛ یعنی کاربر آن میتواند تا بیش از ۵۳۳ خشاب را به طور کامل و بدون وقفه شلیک کند. در مصاف ۲ و همچنین اورسیس، از لوله ۱۶ اینچ و آلیاژ بسیار سبک T۶-۶۰۵۰ آلومینیوم استفاده شده که وزن سلاح را به ۴.۵ کیلوگرم کاهش و سرعت گلوله را به ۴۲۰ متر بر ثانیه افزایش میدهد. به عبارت دیگر، در هر سانتیمتر مکعب از این سلاح، فقط ۳ گرم انواع آلیاژها بهکار رفته که این وزن اندک، یک دستاورد فوقالعاده مهندسی است.
این کارشناس صنایع دفاعی خاطرنشان کرد: شیارکاری چهارگانه Straight، لرزش سلاح در زمان شلیک را به حداقل ممکن کاهش داده تا دقت آن افزایش چشمگیر داشته باشد. سیستم کلی طراحی این سلاح نیز نسخه بهروزرسانیشده از استاندارد CR۳۰۸ ناتو است که از نظر اطمینانپذیری، چگالی، وزن کلی، نشانهروی و حتی شلیک، آن را به نسخه مناسبتری نسبت به سلاحهای سازمانی ناتو و ارتش آمریکا تبدیل میکند.
وی ادامه داد: مصاف ۲ با وجود اینکه با استانداردهای بینالمللی انطباق کامل دارد، اما از شعلهپوش نوک سلاح گرفته تا بخش انتهایی آن یعنی قنداق پلیمری BCG، حاصل طراحی، نوآوری و ساخت صنعتی داخل کشور است. علاوه بر این، در بخشهای مختلف این سلاح همچون رگلاتور گاز و صدا خفهکن (Silencer)، شاهد نوآوریهای جدیدی هستیم که الگوی ساخت آن را برای صنایع نظامی دنیا ناشناخته و غیرقابل کپیبرداری میکند. به همین دلیل است که میگوییم مصاف ۲ بهجرئت حتی از M۴ مشهور آمریکاییها هم مزایای بیشتر و معایب کمتری دارد.